Tűzvédelem, tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat

Időszakos tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat

A villamosberendezéseknél az időszakos tűzvédelmi felülvizsgálat kötelező!

Az ellenőrzés gyakoriságát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat határozza meg naptári napokban.

  • 3 évente a robbanásveszélyes környezetben
  • 6 évente minden egyéb helyen.

Az időszakos  tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat célja az élet és vagyonbiztonság megerősítése. Az időszakos tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat azt jelenti, hogy nem új villamos berendezést vizsgálunk, hanem már használatban lévő üzembe helyezett villamos berendezést.

A villamos berendezéseket az időszakos tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat alkalmával tűzvédelmi, és szabványossági szempontok alapján kell felülvizsgálni. A vizsgálat nem a talált hiányosságok kijavításáról szól, hanem a hibák, hiányosságok megállapításáról, és azok minősítéséről. A felülvizsgálat lényege, hogy az elkészült minősítő irat tartalmazza, hogy milyen feltételekkel lehet használni a továbbiakban a villamos berendezéseket.

Feltárt hibák esetén a minősítőirat tartalmazza a javítás pontos határidejét, valamint a javítások elkészültével azok meglétének igazolását.

Az időszakos tűzvédelmi felülvizsgálat a villamos berendezések egyfajta állapotfelmérése, azt kívánja megállapítani, hogy a használat alatt a villamos berendezés szigetelése és állaga nem öregedett, nem használódott el annyira, hogy veszélyt jelentsen a környezetre, ami csökkentené az üzembiztonságát. 

Meg kell vizsgálni a helyiség jellegét, hogy tűzvédelmi szempontból, nem változott meg a tevékenység. A villamos berendezések szerelése még mindig megfelel a létesítéskor érvényben lévő szabványoknak. A vizsgálat eredménye meghatározza, hogy a villamos berendezés megfelelő, vagy karbantartásra, esetleg felújításra szorul.

Kinek kötelező a Időszakos tűzvédelmi felülvizsgálat:

  • Lakóépületek
  • Kereskedelmi épületek
  • Középületek
  • Mezőgazdasági épületek
  • Lakókocsik
  • Kiállítások, vásárok
  • Ideiglenesen áthelyezhető építmények
  • Szabadtéren elhelyezett minden villamos berendezés

A Szabványossági felülvizsgáló

Szabványossági felülvizsgálatot csak az végezhet, aki erősáramú előképzettséggel rendelkezik, és legalább 3 év gyakorlati időt töltött el a szakmában. Elvégezte az Erősáramú berendezések szabványossági felülvizsgáló tanfolyamot és ott sikeres vizsgát tett. Rendelkezik OKJ –s Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálója bizonyítvánnyal

Az Optimal Market Kft. szakemberei rövid határidővel vállalják az időszakos tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat elvégzését. Amennyiben szüksége van szakembereink segítségére, kérjük vegye a fel a a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.